TAG META

Friday, June 3, 2016

CERITA RAMADHAN

Ramadhan sudah semakin hampir. Seperti biasa, aktiviti yang sama sepanjang Ramadhan akan berulang.

Saya sebenarnya amat berharap agar semakin ramai dalam kalangan Asatizah yang menyampaikan tentang kelebihan-kelebihan khidmat dalam bulan Ramadhan. Kebiasaannya dalam bulan Ramadhan, para Asatizah banyak membicarakan tentang kelebihan melakukan ibadat-ibadat khusus wajib dan sunat, tentang pahalanya dan lain-lain. Sangat kurang yang membicarakan tentang fadhilat memberi khidmat kepada orang berpuasa. Maka umat Islam akan menumpu kepada memperbanyakkan amal-amal ini sahaja dan terlupa tentang satu lagi kelebihan iaitu khidmat.

Saya fikir, elok juga dibincangkan tentang kelebihan khidmat ini, untuk menaikkan semangat dan membantu mengekalkan keikhlasan kepada kaum wanita yang sememangnya penat di bulan Ramadhan. Celik je mata diawal pagi, dah sediakan sahur untuk keluarga. Anak-anak pula bukan makan dengan seronok, tetapi makan dengan monyok, mata tertutup, mengamuk bila kejut, komplen makanan tak sedap : 'mama, ini je ke sahur kita?', lepas tu pergi kerja,balik rumah masak lagi dan sediakan makanan pula untuk berbuka. Dah berbuka cuci pinggan periuk belanga. Ada suami yang membantu, tetapi ramai juga yang kurang membantu sebab mereka pun penat dan kalut nak mengejar amalan khusus.

Saya teringat tahun lepas ada status tentang kepenatan wanita menyediakan sahur untuk anak-anak. 'Matan'nya tu saya tak berapa ingat, tapi perkataan 'cong-ceng,cong-ceng bersilat di dapur tu saya ingat. Ramai juga yang mempertikai tentang keikhlasan si penulis status kerana berkongsi keletihannya tu, kononnya bila dah komplen, kuranglah pahala.

Bagi saya, bukanlah itu isunya. Manusia bila penat lelahnya dihargai, dia tidak akan bising. Dia bising bila dia rasa penat lelahnya tu percuma aje. Macam tak ada apa-apa nilai. Semua orang sibuk cerita fadhilat amalan khusus. Amalan yang tak khusus ni, tak ada apa-apa ke?

Sebenarnya amalan khidmat ini sangat besar ganjarannya. Tapi tidak dibicarakan dengan terperinci oleh para ilmuan. Justeru, kita yang bukan ilmuan ni, seringkali terlupa.

Saya nak cerita, memanglah tak sesuai, sebab tak ada tauliah. Nanti tersilap kongsi hadith maudu' naya pulak. Apakata para Asatizah yang terbaca status ni, buat sedikit kajian hadith dan sirah dan war-warkan tentang kelebihan ini. InsyaAllah,Ramadhan kali ni, para ibu-ibu akan memberi khidmat sambil tersenyum sampai ke telinga...

"SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK"

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...