TAG META

Friday, June 3, 2016

Cerita Dalam Sebuah Masjid.

Dalam sebuah masjid, seorang lelaki menegur rakan sekolah lamanya. Dia begitu kagum melihat rakan sekolah lamanya diikuti anaknya ke masjid, duduk dalam majlis ilmu, diam tak ganggu sesiapa.
"Baguihlah anak hang, boleh duduk diam dalam masjid, anak aku tak mau langsung ikut aku mai masjid. Mintak tolong apa pun tak mahu. Asyik dengan hp saja."

" Anak aku tu belajar di madrasah," kata rakan sekolah lamanya.

"Hmm...anak aku tu, aku pernah nak hantar dia kat madrasah. Baru sajabagitau, dia kata 'kalau abah hantag cek pi madrasah, cek lari balik', hmm.." mengeluh lelaki itu bila membayangkan anak2nya di rumah yang huru hara, ada yang asyik dengan motor, ada yang asyik dgn hp. Rugged dan tak hormat ibu bapa. Kalau nak dibandingkan dengan anak kawan lamanya, jauh api dari pemanggang!

Soalannya, apa yang sebenarnya telah hilang?

Jawapannya, masa yang lalu.

Pada saat anak itu sangat perlu kedua orang tuanya di sisi, kedua2nya sangat sibuk dengan kerjaya, atas alasan mahu membina keluarga. Apakah sebenarnya keluarga itu terbina atau hanya timbunan harta yg terbina?

Anak-anak ini teraniaya dgn tidak dididik sempurna, mereka diswastakan penjagaannya di tangan orang lain sebahagian besar dari kehidupan mereka. Tautan hati mereka dengan ibu bapa sudah pupus. Mereka dididik dengan diberi material dan gajet. Lalu, apabila ibu bapa perlukan bantuan mereka, mereka mengharapkan imbalan dari setiap bantuan itu. Semuanya mesti ada upah. Ibu bapa tidak lagi penting kerana dahulu, semasa mereka perlukan kedua ibu bapa, mereka juga tidak dianggap lebih penting dari kerjaya. Inilah hasil didikan dari acuan material dan lepas tangan kedua ibu bapa.

Bak kata ustaz Pahrol Mohd Juoi, siapa yang menyemai ombak, dialah yang menuai badai.

Meluntur buluh biarlah dari rebungnya.

Cerita anak kawan sekolah lamanya yang taat dan baik itu...

Mereka hidup susah. Pernah mendapat peluang untuk bekerja, namun kerana memikirkan kebajikan anak-anak, hanya isterinya yg bekerja. Dia hanya bekerja menternak ayam secara kecil-kecilan dan membuat kerja kampung. Bukan dia tak boleh kerja, tetapi pendapatan isteri lebih tinggi. Kalau kedua2 kerja, urusan anak dan ibu yang sakit akan terabai. Salah seorang mesti duduk di rumah kerana peranan di rumah itu begitu besar impaknya dalam pembinaan keluarga. Biar malu dan biar dikutuk orang. Inilah persetujuan yg telah dibuat hasil mesyuarat mereka suami isteri dan inilah hasilnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...